Fobia ry ympäristösuunnitelma
Tämä ympäristösuunnitelma on hyväksytty Fobia ry:n kokouksessa 18/2023.
Johdanto
Fobia ry:n ympäristösuunnitelman tarkoituksena on toimia apuna yhdistyksen toiminnan ympäristöystävällisyyden kehittämisessä. Suunnitelma sisältää neuvoja ja periaatteita mahdollisimman ekologisten ja kestävien toimintamallien saavuttamiseksi. Suunnitelma kattaa tapahtuman järjestämisen lisäksi myös arkisen toimintamme esimerkiksi ainejärjestömme huoneella. Suunnitelman teossa on hyödynnetty vuoden 2021 TYY:n ympäristöopasta.
Yhdistyksen ympäristövastaava ja ympäristötietoisuuden lisääminen
”Järjestön ympäristövastaavan tarkoitus on seurata järjestön ympäristötoimintaa ja ekologista kestävyyttä sekä pitää huolta siitä, että TYYn ympäristöohjelman tavoitteet toteutuvat järjestön toiminnassa. Ympäristövastaava on vastuussa ympäristötietoisuuden lisäämisestä järjestön sisällä.”
(TYY:n ympäristöopas 2021, s. 2)
Ympäristövastaava valitaan yhdistyksen kokouksessa valitun hallituksen keskuudesta. Hän toimii TYY:n ympäristövastaavalle asettamien periaatteiden mukaisesti (TYY:n ympäristöopas, 2. Järjestön ympäristövastaava ja ympäristötietoisuuden lisääminen). Ympäristövastaavan tehtävänä on huolehtia ekologisen toiminnan edellytyksistä Fobia ry:n toiminnassa ja päätöksenteossa. Myös muu hallitus perehdytetään Fobian ympäristökäytäntöihin. Pestin haltija osallistuu TYY:n ympäristökoulutukseen sekä mahdollisuuksien mukaan TYY:n ympäristöneuvoston tapaamisiin ja viestii niissä käsitellyistä teemoista muulle hallitukselle ja tarvittaessa jäsenistölle.
Kestävät hankinnat ja tilat
Fobia ry:lle on hankittu kaudella 2023 kestoastiasto, jota käytetään jäsenistölle järjestettävillä vastaanotoilla, sitseillä sekä muussa ruokailua sisältävässä toiminnassa. Lisäksi ainejärjestön tilassa on lahjoituksena saatuja mukeja ja muita astioita, jotka ovat käytössä arkisissa ruokailuissa. Näillä toimilla pyritään välttämään kertakäyttöastioiden ostamista ja käyttöä. Muissa tavarahankinnoissa pyritään suosimaan käytettyjä tavaroita.
Yhdistyksen huoneessa toimivassa kioskitoiminnassa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan hävikkiruokapalveluita, erityisesti suomalaista Fiksuruoka-yritystä, hävikin vähentämiseksi. Lisäksi yhdistyksen tiloissa on jääkaappi, jossa voi säilöä esimerkiksi vastaanotoilta ylijääneitä leivoksia ja jäsenistön omia eväitä. Reilun kaupan järjestönä Fobia sitoutuu tarjoamaan huoneellaan mahdollisuuksien mukaan Reilun kaupan kahvia ja teetä. Kahviin on tarjolla kauramaitoa, jonka valinnassa pyritään suosimaan kotimaisia valmistajia.
Ainejärjestön tilaan on hankittu kierrätysasema, jossa kierrätetään muovi, paperi, pahvi, lasi, metalli, biojäte sekä pullot ja tölkit. Polttokelpoiselle jätteelle on oma keräysastia. Lisäksi ainejärjestön tilasta löytyy lukuisia jäsenistön vapaasti käytettävissä olevia lainatavaroita, kuten kirjoja ja lehtiä, lautapelejä, pihapelejä sekä askartelu- ja rakennustarvikkeita.
Järjestötuotteiden hankinnassa pyritään suosimaan kotimaisia yrityksiä, jotka tekevät painotuotteita mahdollisimman vastuullisesti. Lisäksi tarjoamme mahdollisuuden antaa eteenpäin vanhoja järjestötuotteita, kuten paitoja, haalareita sekä haalarimerkkejä. Tarvittaessa kierrätämme ne asianmukaisesti.
Vuosijuhlille osallistuttaessa Fobia suosii aineettomia lahjoja. Kaudella 2023 on tehty lahjoituksia lukuisiin hyväntekeväisyysjärjestöihin. Lisäksi yritysyhteistöissä pyritään mahdollisuuksien mukaan kiinnittämään huomiota yrityksen vastuullisuuteen.
Tilaisuudet ja tapahtumat
Yhdistyksen tapahtumissa tarjoillaan pelkästään kasvisruokaa. Ellei tarjottava ruoka ole vegaanista, on tarjolla vegaaninen vaihtoehto. Ylijääneet tarjottavat ovat yleisesti saatavilla hävikin ehkäisemiseksi. Vegaanisia tuotteita löytyy myös jäsenistölle suunnatusta kioskista. Yhdistys pyrkii välttämään yksittäispakattuja tuotteita.
Fobia ry:n tapahtumissa, joissa on tarjolla ruokaa, käytetään ainejärjestön omaa kestoastiastoa. Kertakäyttöastioita hyödynnetään näiden astioiden ohella tarvittaessa ja harkiten. Esimerkiksi sitseillä kestoastiaston ohella käytettäviä kertakäyttöastioita (kahvimuki) jaetaan yksi kappale sitsaajaa kohden, ja astiat kehotetaan säilyttämään koko sitsien ajan. Tapahtumissa kierrätetään aina, kun tilan kierrätysmahdollisuudet sen sallivat. Tölkit ja pullot palautetaan aina.
Yhdistys kannustaa jäsenistöä kestävään toimintaan. Esimerkiksi vapun boolitukseen ja muihin vastaaviin tapahtumiin kehotetaan tuomaan oma muki ja istuinalusta sekä keräämään omat roskat maasta, mikäli sellaisia tapahtuman aikana tulee. Fobian omissa tapahtumissa kannustetaan osallistujia keräämään pullot ja tölkit sekä roskat lähiympäristöstä. Tapahtumatilojen siivoamisesta ja sen organisoinnista huolehtivat Fobia ry:n paikalla olevat hallituksen jäsenet.
Yhdistyksen tapahtumissa pyritään hyödyntämään jo olemassa olevia koristeita ja somistuksia. Mikäli hankinnat ovat välttämättömiä, niissä suositaan kierrätettyjä, vuokrattuja tai lainattuja somisteita.
Yhdistys pyrkii järjestämään joka vuosi ainakin yhden hyväntekeväisyys- tai kierrätystapahtuman.
Yhdistys kannustaa kotimaan ekskursioiden järjestämiseen lentomatkustuksen välttämiseksi. Edustustapahtumiin pyritään ensisijaisesti matkustamaan julkisella liikenteellä.
Ympäristövaikuttaminen
Yhdistys tiedottaa ympäristöön liittyvistä asioista ja tekemistään ympäristöratkaisuista jäsenilleen ja kannustaa osallistumaan ympäristöaiheisiin kampanjoihin, kuten #SiistiVappuun ja TYY:n kestävän kehityksen viikkoon.
Yhdistys tuo esille ammatillisia vaikutusmahdollisuuksia ympäristöteemoihin liittyen.
Yhteistyö TYY:n ympäristösiiven kanssa
Fobia ry:n ympäristövastaava tai muu hallituksen edustaja osallistuu TYY:n ympäristösiiven järjestämiin ympäristökoulutuksiin kahdesti vuodessa. Tarvittaessa Fobia ry on yhteydessä TYYn ympäristövastaavaan esimerkiksi ympäristösuunnitelman kehittämiseen liittyvissä asioissa.